Çeyiz Parası Nedir? Nasıl Alınır?
Düğün hazırlığı esnasında ortaya çıkan farklı kalemlerdeki masraflar, çiftleri hem maddi hem manevi olarak yıpratıyor. Devlet bu süreçte anne ve babasını kaybetmiş aynı zamanda yetim aylığı alan kadınlara maaşlarının 24 katına kadar destek veriyor. Peki çeyiz parası ne kadar ve nasıl alınır? Çeyiz yardımı sorgulama ve başvuru işlemleri nasıl yapılır? Evlilik ödeneği kimlere veriliyor ve şartlarına dair aradığınız tüm sorularınızın cevapları bu yazıda.
Devlet Çeyiz Parası Nedir?
Çeyiz parası ya da halk tarafında bilenen adıyla devlet evlilik yardımı, yetim maaşı alan gelin adaylarına evlilik sonrası kesilecek olan maaşının toplu olarak tek seferde devlet tarafından ödenmesi olarak açıklanabilir.
Anne ve babasının vefatından sonra yetim maaşı alan kadınlar evlendikten sonra bu maaştan yararlanamıyor. Evlilik sonrası kesilen maaşın toplu olarak gelin adayına ödenmesi de evlenme ödeneği olarak adlandırılıyor.
Gelin adaylarının aldığı aylık yetim maaşı miktarı üzerinden hesaplanan evlilik ödeneği sabit maaşın yaklaşık 24 katına kadar sağlanabiliyor. Gelin adayları bu hizmetten yalnızca ilk evliliklerinde yararlanabiliyor. Çeyiz parası nasıl alınır sorusu burada devreye giriyor. Peki gelin adaylarına devlet desteğiyle sağlanan çeyiz yardımı kimlere veriliyor?
Çeyiz Parası Kimlere Verilir? Alma Şartları Nelerdir?
- Evlilik ödeneği devlet tarafından yetim maaşı almakta olan gelin adaylarına sağlanıyor.
- Anne veya babası vefat eden damat adayları maalesef bu ödenekten faydalanamıyor.
- Evlilik ödeneğinde gelin adayının yaşı değil medeni durumu göz önünde bulunduruluyor.
- Gelin adayları yalnızca ilk evliliklerinde gerekli belgeleri SGK’ya yazılı olarak bildirmeleri koşulunda evlilik ödeneğinden yararlanabiliyor.
- İkinci evliliğini gerçekleştiren kadınlar evlilik ödeneği ödeneğinden yararlanamıyor.
Evlenme ikramiyesi başvurunuzu buradan yapabilirsiniz.
Çeyiz Parası Başvurularında İstenen Belgeler
- Kimlik
- Evlenme Cüzdanı
- Dilekçe
Bağlı olduğunuz il SGK kurumlarında doldurmanız gereken çeyiz parası dilekçe örneği aşağıdaki gibidir.
Yukarıda başvuru yapacağınız kurumda doldurmanız gereken dilekçe örneği yer almaktadır.
Çeyiz Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? Nasıl Hesaplanır?
Çeyiz ödeneğinizi iki adet basit yöntemle sorgulayabilirsiniz. E-devlet platformu üzerinden SGK işlem bölümünden evlilik ödeneği sorgulayabilir ya da ALO 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi’ni arayarak evlilik ödeneğinizi öğrenebilirsiniz.
Gelelim devlet çeyiz yardımı ödeneğini hesaplamaya. Evlilik ödeneği gelin adayları için anne veya babasının vefatından sonra aldığı son yetim maaşı üzerinden hesaplanıyor.
2022 Çeyiz Parası Ne Kadar?
Emekli sandığı (4/C) üzerinden yetim maaşı alıyorsanız aldığınız son maaşı 12 ile çarparak çeyiz yardımı ödeme miktarınızı hesaplayabilirsiniz. Örneğin; son yetim maaşınız 500 TL ise 500x12=6.000 TL devlet evlilik ödeneği alabilirsiniz.
Bağ-Kur (4/B) ya da SSK (4/A) üzerinden yetim maaşı alıyorsanız yine son yatan maaşınızı 24 ile çarparak evlilik ödeneği hesaplamanızı yapabilirsiniz. Örneğin; son yetim maaşınız 500 TL ise 500x24=12.000 TL’ye kadar evlilik ödemesinden yararlanabilirsiniz.
Çeyiz Parası Başvurusu Nereye Yapılır?
Evlilik ödemesi alabilmek için bağlı bulunduğunuz ikametgah adresi içerisinde yer alan SGK müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz. Yetim aylıkları emekli sandığı üzerinden hesaplanan gelin adaylarının anne ya da babası 1 Ekim 2008’den önce kamu görevine başladıysa, evlilik ödemesi için merkezi Ankara’da bulunan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dair Başkanlığı’na başvuruda bulunması gerekiyor. Bu tarz bir özel durumu bulunmayan gelin adayları ise bağlı bulunduğu il veya ilçe SGK müdürlüklerinde kısa bir sürede işlemlerini tamamlayabiliyor.
Peki çeyiz yardımı evlendikten ne kadar sonra verilir? Evlilik ödeneğine evlilik sonrası 5 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekiyor. Gerekli belgeler ile başvuru yaptığı takdirde gelin adayları evlilik ödeneğinden faydalanabiliyor. Evliliğin üstünden 5 yıl geçtikten sonra yapılan başvurular ise maalesef kabul edilmiyor.
Evlendikten sonra evlilik ödeneği alan gelin adaylarının iki yıl içerisinden eşinden boşanması durumda ise yetim aylığı hemen geri bağlanmıyor. İki yıllık sürecin tamamlanması sonucunda boşanan gelin adayları yetim aylığını tekrar almaya devam edebiliyor.
Düğün mekanınızı seçtiniz mi?: Şehrinizdeki en güzel düğün mekanlarını hemen inceleyin.
Çeyiz Parası Ne Zaman Yatar?
Çeyiz parası ne zaman yatar diye merak eden gelin adaylarına ise ne yazık ki net bir zaman dilimi veremiyoruz. Çeyiz yardımı ödeneği gelin adaylarına SGK müdürlüklerindeki yoğunluğa bağlı olarak farklı zaman dilimlerinde sağlanıyor.
Çeyiz Parası Hangi Bankadan Alınır?
Devlet tarafından gelin adaylarına sağlanan toplu yetim maaşı ödemesi yani çeyiz parası, gelin adayının yetim maaşını aldığı bankaya yatırılır. Yani evlilik ödeneği için ekstra bir banka ile çalışmaya veya yeni bir hesap açtırmanıza gerek yoktur.
Peki çeyiz parası geri ödeniyor mu? Evlilik ödeneği, gelin adaylarının yetim maaşlarının bağlı olduğu kuruma göre 12 ila 24 ay üzerinden çarpılarak toplu bir şekilde ödenmesi durumudur. Haliyle çeyiz yardımının geri ödenmesine gerek yoktur.
Çeyiz yardımı alma durumu olmayan gelin adayları için devlet desteğiyle evlilik masrafını hafifletecek başka uygulamalar da bulunuyor. Çeyiz hesabı da bunlardan birisi. Evlilik ödeneği ile sık sık karıştırılan bu uygulamada ise; çiftlerin açtığı hesaba düzenli ödeme yapmaları takdirde 3 yılın sonunda birikimlerinin %25’ine kadar ödeme desteği sağlanıyor. Çeyiz hesabı devlet desteğinin ödeme şeklinden kısaca bahsedecek olursak;
- 36-47 ay arası birikim yapanlar için %20 devlet katkısı ile 6.500 TL
- 48-59 ay arası birikim yapanlar için %22 devlet katkısı ile 7.500 TL
- 60 ay ve üzerinde birikim yapanlar için ise %25 devlet katkısı ile 9.000 TL ödenek sağlanıyor.
Evlilik ödeneğinden yararlanamıyorsanız çeyiz hesabı uygulaması ile düğün masrafı yükünüzü hafifletebilirsiniz.
Çeyiz Parası ile Maddi Yükünüzü Hafifletebilirsiniz
Düğün mekanı, gelinlik, damatlık, beyaz eşya, mobilya ve hatta kuaför masrafı derken birikimini tüketen çiftler soluğu bankalarda alıyor. İhtiyaçlarına yönelik yaptıkları kredi başvuruları kabul edilmeyen çiftler ise aile destekleri ile düğünlerini tamamlayabiliyor. Tüm bu yöntemler ise çiftin düğün merasimini büyük borçlarla bitirmesi ile son buluyor. Bu tür sıkıntıları yaşamadan yeni hayatına tertemiz bir sayfa açmak isteyen çiftler ise devlet tarafından sağlanan düğün yardımlarını değerlendiriyor. Bu kısımda çeyiz parası ya da diğer adıyla evlenme ödeneği, çiftler için hayat kurtarıcı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Yazımızda evlilik yolunda olan çiftlerimizin masraflarını bir nebze olsun destekleyecek çeyiz parasının nasıl alındığını anlattık. Çeyiz listeni henüz hazırlamaya başlamadıysan ya da eksikliklerin var mı merak ediyorsan senin için hazırladığımız bu yazımıza da göz atabilirsin:
Gelin Çeyiz Listesi: Eksiksiz, Detaylı Fiyatları
Yorumlarınız gelin ve damat adaylarına yol göstermesi açısından oldukça önemlidir. Fikirlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!