Düğün Sonrası Yapılması Gereken İşlemler
Sizin için düğün sonrası işlemler ile ilgili çok faydalı olacak bir liste hazırladık. Bu süreci hiçbir detayı atlamadan tamamlayabilmek istiyorsanız sizler için hazırladığımız yazıyı özenle okumanızı tavsiye ederiz. Hazırsanız başlayalım.
1. Düğün Sonrası Kimlik Değişimi
Düğün sonrası işlemler listesinin başında kimlik değişimi konusu geliyor. Evlendikten sonra kimlik yenilememenin herhangi bir yaptırımı olmasa da yasal olarak yapılması gereken bir işlemdir. Yeni çiftlerimizin evlendikten sonraki bir ay içinde kimlik değiştirme işlemlerini tamamlamış olmaları gerekir. Kimlik değişim işlemini bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne giderek yaptırabilirsiniz.
İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde bilgilerinizin güncellenmesi biraz zaman alabilir. Peki nüfus müdürlüğüne gitmek için kaç gün beklemeniz tavsiye edilir? Araştırmalarımıza göre bir hafta ila on gün bekledikten sonra İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinizde hızlı şekilde kimlik kartınızın yenilenmesi işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer eski nüfus cüzdanına sahipseniz önceden başvurunuzu yaparak değişimle birlikte çipli kartlara da geçiş yapabilirsiniz.
Kimlik Değişimi Ücreti
2022 yılı için kimlik değiştirme ücreti 37.50 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret ister eski nüfus cüzdanlarının yeni çipli kimlikler ile değiştirilmesi, ister evlilik sebebiyle kimlik değiştirilmesi olsun aynıdır.
Kimlik değişimi için İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gereken evraklar:
- Başvuru yapan kişinin iki adet biyometrik fotoğrafı
- Başvuru yapan kişinin nüfus cüzdanı
- Evlilik cüzdanı
İkametinizin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne bu belgeleri götürerek çipli kimlik kartınızın evlilik sonrası değişimini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak olası bir yoğunluktan dolayı zorluk çekmemeniz adına randevu alıp da gitmenizi tavsiye ederiz. Randevu işlemleri için ALO 199’u arayabilir ya da internet üzerinden Nüfus Genel Müdürlüğü’nün resmi randevu sayfasından gerçekleştirebilirsiniz.
Evlilik Sonrası Kimlik Yenilemede Kızlık Soyadını Kullanmak
Eğer yeni evli kadınlar herhangi bir talepte bulunmazlarsa, kimlik yenilenmesi sırasında otomatik olarak eşlerinin soyadlarını alırlar. Eğer hem eşlerinin soyadını hem de kızlık soyadlarını kullanmak istemeleri halinde başvuru sırasında soyadı dilekçesini istekleri doğrultusunda doldurmalıdırlar.
“Evlilikten sonra sadece kendi kızlık soyadımı kullanabilir miyim?” sorusunun yanıtı ise evet. Bunun için yapılması gereken ise Aile Mahkemelerine dava açma yolunu tercih etmek olacaktır.
2. Pasaport Yenileme
Düğün sonrası işlemler arasında pasaport değişimi yeni çiftler açısından çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle balayı için yurtdışına çıkmayı düşünen çiçeği burnunda çiftlerimizin seyahatlerinde hiçbir sorun yaşamamaları açısından sizler için bu konuyla ilgili tüm detayları araştırdık. Düğün sonrası işlemler arasında en çok merak edilen sorulardan birisi ise evlilik sonrası pasaport değişiminin yasal olarak gerekli olup olmadığı. Cevap evet. Nedeniyse yasalara göre pasaportlar her yerde kimlik yerine de geçtiği için kişilerin pasaportlarındaki bilgilerinin kimliklerindeki bilgiler ile uyumlu olması gerekiyor.
Bu durumda da kimlik bilgilerindeki en ufak bir değişiklik pasaportun da otomatik olarak değiştirilmesini tetikliyor. Herhangi bir pasaport değişikliği için öncelikle kimliklerinizin eski olmaması, yani yeni çipli kimlikler ile değiştirmiş olmanız gerekiyor. Evlilik sebebi ile yapılan pasaport değişikliği için öncelikle kimlik değişikliklerinin tamamen tamamlanmış olması gerekiyor. Eğer kadın tarafından kızlık soyadı tercihi ile ilgili aile mahkemesine bir dava açılmışsa bunun sonuçlanmış olması gerekiyor.
Evlilik Sebebi ile Pasaport Değişikliği İçin Nereye Gidilmeli?
Önceden pasaport ile ilgili işlemlere Emniyet Müdürlüğü bakarken şu anda bu işlem ile yükümlü birim İlçe Nüfus Müdürlükleri. Bu yüzden bir önceki maddedeki hatırlatmamız yine geçerli. Olası yoğunluklardan dolayı pasaport değişiminiz için ALO 199’dan veya Nüfus Genel Müdürlüğü’nün resmi randevu sayfasından randevu almanızı öneririz.
Pasaport Değişikliği İçin İstenilen Resmi Evraklar:
- Nüfus Müdürlüğü’nün gişesinde yapacağınız ödeme makbuzunuz.
- Çipli yeni kimlik kartınızın aslı
- İki adet son altı ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf
- Eğer varsa eski pasaportların aslı
Bu belgeler ile randevu gününüzde ikametinizin bulunduğu yerdeki İlçe Nüfus Müdürlüğünüze şahsi olarak yaptığınız başvuru ile değişim işleminiz tamamlanacaktır.
Pasaport Değişim Ücreti
Pasaport değişimi için sadece cüzdan bedeli ödenir. 2022 yılı için pasaport değişim ücreti: 667,30 TL.
Eğer pasaportunuzun kullanma süresinin dolması yakınsa, hazır bu kadar uğraşmışken süre uzatma işlemi de yaptırabilirsiniz. Bu durumda fiyatta değişiklik olacaktır. Pasaport değişiminin herhangi bir zamanı yoktur. Kullanacağınız zaman güncel olması yeterlidir. Pasaport değişimi sırasında öncesinde var olan ve geçerli vizeler yeni pasaporta aktarılır.
3. Ehliyet Yenileme
Ehliyet de tıpkı pasaport gibi kimlik yerine geçen belgelerden olduğu için kimlikteki herhangi bir değişiklikte yenilenmesi gereken belgeler arasında bulunuyor. Bu yüzden düğün sonrası işlemler arasındaki yerini de almış oluyor.
Evlilik Sebebiyle Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Nereye Başvuru Yapılmalı?
Ehliyet ile ilgili işlemler eskiden Emniyet Müdürlükleri tarafından yapılırken şimdi bu işlemle Nüfus Müdürlükleri ilgilenmektedir. Siz de evlilik sebebiyle yapacağınız ehliyet değişikliğiniz için herhangi bir Nüfus Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. Başvuru için randevu almak zorunlu değildir ama olası yoğunluk durumlarından ötürü randevu almanızı tavsiye ederiz.
Ehliyet Değiştirme İşlemi İçin Gerekli Belgeler:
- Eski ehliyet belgesinin aslı
- Yeni çipli kimlik kartınız ya da pasaportunuzun aslı
- 2 adet son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf
- Ehliyet sağlık raporu (Aile hekimleri, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı özel hastanelerden temin edilebilir. Aile hekimleri tarafından ücretsiz olarak sizlere verilen bu raporun diğer kurumlarda ücretli olabileceğini hatırlatırız)
- Nüfus Müdürlüğü’nde vereceğiniz parmak izi
- Kan grubu beyanı
- Ehliyet yenileme ücreti
Ehliyet Yenileme Ücretleri
Eski tip ehliyet belgesinin yeni çipli B sınıfı ehliyet belgesi ile değiştirilmesinin ücreti 991 TL’dir.
4. İkametgâh Değişikliği
Evlenildiğinde yeni eve taşınılıp adres değişikliği yaşandığını varsayarak düğün sonrası işlemler arasına ikamet değişikliğini de ekliyoruz. Zira yasalara göre ikametinizdeki herhangi bir değişikliği gerekli yerlere bildirmek zorunludur. İkamet değişikliği beyanı, bazen yeni evliliğin ilk heyecanları ile yapılması gerektiği halde unutulan işlemler arasında yer alıyor. Fakat bazen bu küçük gözüken ihmallerin büyük maddi ya da manevi yaptırımları olabiliyor.
İkamet Değişikliği İçin Nereye Başvurulması Gerekiyor?
Siz değerli yeni çiftlerimizin ikamet değişikliği yapabilmeleri için iki farklı yol bulunmakta. Bunlardan ilki e-devlet üzerinden ikamet değişikliği bildirimi. Bunun için eğer yoksa bir e-devlet şifresi edinmeniz gerekecek. Bunun için de herhangi bir PTT şubesine başvurabilirsiniz.
Bu şifreyle sisteme girdikten sonra da sizden mobil imza ya da elektronik imza sorulacaktır. Bu imzaları elde etmek ise biraz meşakkatli ve masraflı bir iştir. Bu yüzden sizin için daha kolay olabilecek ikinci yöntemi deneyerek herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.
İkamet Değişikliği İçin Nüfus Müdürlüklerine Götürülmesi Gereken Evraklar:
- Kimlik kartınız
- Taşınacağınız ev boş ise genellikle hiçbir belgeye gerek kalmadan kolayca ikamet değişikliğinizi beyan etmiş olursunuz.
- Taşınacağınız yeni evin herhangi bir sebepten ötürü dolu gözükmesi durumu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda ise o adrese kayıtlı herhangi bir elektrik, su ya da doğalgaz faturası götürmeniz gerekecektir.
5. Aile Hekimi İşlemleri
Evlendikten sonra önceki evinizden çok uzak bir yere taşınmamanız durumunda hala aynı aile hekimine bağlı kalmış olma olasılığınız yüksektir. Bulunduğunuz adresle ilgili hangi aile hekiminin sorumlu olduğunu öğrenmek istiyorsanız e-devlet sistemi üzerinden bilgilenebilirsiniz.
Öncekinden farklı bir aile hekimliğinin adresinizdeki kişilerden sorumlu olduğunu gözlemlemeniz halinde o aile hekimliğine giderek bir başvuruda bulunabilirsiniz. Yeni Aile Sağlı Merkezi’nizdeki aile hekiminizi seçtikten sonra yazacağınız bir dilekçe ile değişim işlemleri tamamlanmış olacaktır.
6. İşyerine İletilmesi Gereken Belgeler
Yeni evli çiftlerimizin sigortalı bir işte çalışmaları durumunda soyadı değişikliği, medeni durumdaki değişiklikler gibi yeniliklerden dolayı bu değişikliği bildirmeleri gerekir. Düğün sonrası işlemler arasında yapmayı unutmamanız gerekenler arasında yer alan bu değişikliği iş yerlerinize bildirmelisiniz. Bu değişiklik için gerekli belgeler genellikle çalıştığınız kurum tarafından sizlere söylenir. Fakat genel olarak istenen belgeler arasında yeni kimlik fotokopisi, evlilik cüzdanı fotokopisi gibi evraklar yer alır.
Bunun yanı sıra değiştirmeniz gerekenler arasında banka hesaplarınız da bulunmaktadır. İlgili bankalara kimlik kartınız ile birlikte gitmeniz yeterli olacaktır. Daha az zaman kaybı yaşamak için bankaların daha az yoğun olduğu günlerden birini tercih edebilirisiniz.
Kız Tarafı ve Erkek Tarafı Düğünlerde Neler Yapar?
DüğünBuketicom olarak sizler için hazırladığımız düğün sonrası işlemler ile ilgili yazımızın faydalı olacağını ümit ediyoruz. Yeni yaşamınızda hepinize mutluluklar diliyoruz.