Evlenme İzin Belgesi Nedir? Evlenme Beyannamesi Nereden Alınır?
Evlenme izin belgesi, evlilik için gerekli evraklardan biri olarak nikah işlemlerinde isteniyor. “Evlenme Beyannamesi ve Evlenme İzin Belgesi” olarak bilinen belge, çiftlerin ikamet adresi dışında evlenmelerine resmi olarak olanak sağlıyor. Aslında Evlenme Beyannamesi’nin alt bölümünde yer alan bir onay bölümü olduğunu söyleyebiliriz.
Evlenme izin belgesi veya beyannamesi ile ilgili tüm sorularınıza bu yazımızda yer vermeye çalıştık. Evlenme izin belgesi neden istenir? Nereden alınır? gibi sorulara ek olarak yönetmeliğe dair önemli noktalara değindik. Merak ettikleriniz ve çok daha fazlasına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Evlenme Beyannamesi Nedir?
Belgenin alınması veya onaylanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Ayrıca, belgenin belli bir geçerlilik süresi var. Bu süre aşılırsa belgenin yeniden onaylı olarak alınması gerekiyor. Bu belge ile evlenen çiftler, ayrıca evliliği belirli bir süre için belgeyi aldıkları evlendirme memurluğuna bildirme zorunluluğu bulunuyor.
Evlenme Beyannamesi’nin tam olduğu belirlendiği takdirde “Evlenme İzin Belgesi” bölümü de yetkili birim veya amir tarafından onaylanıyor. Bu belgeyi alan veya onaylanan çiftler, yurt içinde ve yurt dışında herhangi bir resmi engel olmadan evlenebiliyor. Yetkili makamlar için önemli olan onay belgesi, ayrıca bir dosya veya bu amaçla bir belge düzenlenmesine de gerek bırakmıyor.
Evlilik İzin Belgesi Kaldırıldı mı?
2020 yılı itibariyle evlenecek çiftlerin herhangi bir belge almadan istedikleri yerde nikah kıymalarının önü açıldı. Ancak bazı belediyeler hala evlilik izin belgesi isteyebiliyor. Durum belediyeden belediyeye değiştiği için sizden belge istenirse bunun normal olduğunu belirtmek isteriz.
Evlenme İzin Belgesi Neden İstenir?
- Farklı ilde ikamet etme
- Farklı ilçede ikamet etme
- Yurt dışında evlilik.
Kısaca, çiftlerin ikamet ettikleri il, ilçe veya bölgenin dışında bir yerleşim yerinde evlenebilmesi için istenen bir belgedir. “Nikah izin belgesi” olarak da biliniyor. Çiftler evlilik hazırlığı yaparken böyle bir belge istendiğini duyunca şaşırabiliyor. Çünkü geçmişi çok eski olmayan bu belge, belirli koşul ve durumlarda isteniyor.
Evlilik için başvuru yapan veya yapacak olan çiftler, ikamet adresinin bulunduğu yerin dışında evlenmek isteyebiliyor. İkamet adresinin bulunduğu il veya ilçe dışında bir yerleşim yerinde evlenebilmek için bu belgeyi almak zorunlu. Çiftlerden biri veya ikisinin ikamet adresinin bulunmadığı bir il veya ilçede evlenmesi veya nikah kıydırması gerekiyorsa bu belge isteniyor.
Bu durumda belgenin ilgili devlet kurumuna verilmesi gerekiyor. Evlenecek çiftlerin ikamet ettikleri ilçelerden birinde nikah kıyılacaksa izin belgesi gerekmiyor. Veya çiftler farklı illerde ikamet ediyorsa, bu ilde ikamet edilen ilçenin birinde nikah kıyılabiliyor. Bu durumda da yine evlenme izin belgesine ihtiyaç duyulmuyor. Yurt dışında evlilik için ise bu belgenin mutlaka ibra edilmesi gerekiyor.
Nikah için gerekli evraklar listesini burada bulabilirsiniz.
Evlilik İzni için Gerekli Belgeler Neler?
Evlilik izin başvurusu yapmak için ekstradan belge toplamanıza gerek kalmıyor. Beyanname başvuru yaptığınız evlendirme dairesi tarafından veriliyor.
Evlenme İzin Belgesi Ücretli mi?
Evlilik izin belgesini herhangi bir ücret ödemeden alabilirsiniz.
Evlenme Beyannamesi Hangi Durumlarda İsteniyor?
Peki, evlenme izin belgesi hangi durumlarda isteniyor? Evlenmek isteyen müstakbel gelinin Ankara Yenimahalle’de, müstakbel damadın da Ankara Keçiören’de ikamet ettiğini düşünelim. Bu durumda nikah Yenimahalle veya Keçiören’de kıyılırsa, gelin ve damat belge gerekmeden evlilik başvurusunda bulunabiliyor.
Ancak nikah, bu iki ilçe dışında örneğin Çankaya ilçesinin nikah dairesinde veya bu ilçedeki herhangi bir salonda kıyılacaksa durum değişiyor. Bu durumda gelinin Yenimahalle Belediyesi’nden veya damadın Keçiören Belediyesi’nden bu belgeyi alması gerekiyor. Bu iki ilçe belediyesinden herhangi birinden izin belgesi almak yeterli oluyor.
Gelin ve damat farklı illerde yaşıyorsa nasıl bir durum ortaya çıkar? Yine gelinin İzmir’in Konak ilçesinde, damadın da İstanbul’un Başakşehir ilçesinde yaşadığını düşünelim. Nikah bu illerde gelin ve damadın ikamet ettiği ilçelerden Konak veya Başakşehir’de kıyılacaksa evlenme izin belgesi almalarına gerek kalmıyor. Farklı bir ilde veya aynı il içinde farklı bir ilçede; örneğin İzmir Karşıyaka’da nikah kıyılacaksa bu belgeyi almaları gerekiyor.
Evlilik Beyannamesi Örneği
Evlilik beyanname örneğini aşağıda bulabilirsiniz.
Evlenme İzin Belgesini Nereden Alabilirsiniz?
Evlenme izin belgesi, çiftlerin ikamet ettiği il veya ilçe belediyelerinin evlendirme dairesinden alınabiliyor. Evlenme izin belgesi, Evlenme Beyannamesi’nin bir parçası veya bir bölümü olarak yer alıyor. Evlenmek için izin belgesi alması gerekmeyen çiftler için Evlenme Beyannamesi tek nüsha olarak düzenleniyor.
İzin belgesi alacak çiftler için ise Evlenme Beyannamesi iki nüsha olarak veriliyor. Evlenme Beyannamesi’nin bir nüshası çiftlerin ikamet ettiği veya izin aldıkları belediyede kalıyor. Diğer nüsha ise, nikah günü için başvuru yapılacak ikamet dışındaki belediyenin evlendirme dairesine teslim ediliyor.
Evlenme Beyannamesi ile birlikte nikah kıyılacak belediyeye verilen belge, diğer evraklar da tamamsa nikah günü almak için yeterli olacaktır. Farklı belediyelerden iki farklı izin belgesi almaya gerek kalmıyor. Zaten bu tür bir başvuru kabul edilmiyor.
Yani nikah günü alınacak belediye evlendirme memurluğuna çiftlerin ikamet ettiği il veya ilçenin belediyelerinden alınan iki ayrı izin belgesi sunulmuyor. İzin belgesi aldıktan sonra nikah günü için farklı belediyeye yapılacak başvuruyu çiftlerin birlikte yapması şartı bulunmuyor.
Evlilik İzin Belgesi ile İlgili En Önemli Noktalar
Belgenin talep edilmesinin başlıca sebebi, çiftlerin ikamet adresi dışında farklı bir yerde nikah kıydırmak istemesi. Bu belge için belirleyici olan kriter, evlenme işlemlerinin ikamet adresi dışında yapılması. Yukarıda verdiğimiz bilgiler dışında çiftlerin kafalarına takılan başka sorular da olabiliyor.
Evlenme izin belgesi almak için nelere ihtiyacınız var? Geçerlilik süresi ne kadardır? Evlenme izin belgesi ücretli midir? Bu soruların cevabını verelim:
- Belgeyi almak için herhangi bir belgeye veya bir prosedüre gerek yok.
- Evlenme izin belgesi alındıktan sonra Türkiye’nin herhangi bir yerinde ve yurt dışındaki Türk konsolosluklarında 6 ay süreyle geçerlidir.
- Belgeye göre evlilik yapan çiftler, evliliği 15 gün içinde ikamet ettikleri belediyeye bildirmek zorundadır.
- Farklı bir yerde evlenmek için izin belgesi alırken herhangi bir ücret talep edilmiyor.
- Evlenme izin belgesi için herhangi bir belgeye gerek kalmadan kimlikle doğrudan başvuru yapılabilir.
- Çiftler belgeyi belediyeden birlikte alabildiği gibi sadece biri de alabilir.
Şehrinizdeki en iyi nikah salonlarını burada bulabilirsiniz.
Evlenme İzin Belgesi ile İlgili Yönetmelik
Evlenme izin belgesinin bulunduğu bölümde şu ifade yer alıyor; “Yukarıda fotoğrafları ve kimlikleri yazılı bulunan taraflar bu belgenin düzenlenme tarihinden itibaren altı ay içinde yetkili merciler huzurunda evlenebileceklerdir.” Belgenin onayını evlendirme memuru yapıyor. Evlendirme memuru imzası ve izin verilen tarih de belgede belirtiliyor. İzin veren evlendirme memurluğunun ismi de bu bölümde yer alıyor.
Evlendirme Yönetmeliğine içinde yer alan evlenme izin belgesi maddesi şöyledir;
Madde 22 - Dosyanın incelenmesi sonucunda evlenmelerine engel bir hallerinin bulunmadığı ve belgelerinin de tam olduğu tespit edilen çiftlere istedikleri takdirde, beyannamenin izin belgesi bölümü onaylanarak verilir.
Böyle bir belgeyi alan çiftler, yurt içinde ve yurt dışında evlendirmeye yetkili makam huzurunda, ayrıca bir dosya düzenlenmesine lüzum kalmaksızın evlenebiliyor. Belge, verildiği tarihten itibaren 6 ay süre ile geçerli olup, bu husus belgede de gösteriliyor. Bu belgeye dayanarak evlenme yapan; evlenmeyi, belgeyi veren evlendirme memurluğuna 15 gün içinde bildirmekle görevlidir.
Bonus: Evlilik İzin Belgesi Hakkında Ek Bilgiler
- Evlendirme Beyannamesi, ikamet dışında nikah kıydıracak çiftlere çift nüsha olarak düzenlenir. Alması gerekmeyen çiftlere tek nüsha olarak verilir.
- Evlenme izin belgesi için herhangi bir belgeye gerek yokken Evlenme Beyannamesi için vesikalık fotoğraf, sağlık raporu, rıza belgesi, nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi talep edildiğini belirtelim.
- Sağlık raporu, resmi veya özel sağlık kuruluşlarından alınabilir. Yani Evlenme Beyannamesindeki bilgileri ve belgeleri tamamlamadan evlenmek imkansız. Ancak sadece evlenme izin belgesi için özel bir prosedür ve belge gerekmiyor.
- Yurt dışında evlenmek için de bu belgeyi almak gerekiyor. Türkiye’de yaşayan ancak yurt dışında evlenmek isteyen çiftlerden biri, ikamet ettiği ilçe belediyesinden evlenme izin belgesi alarak, Türkiye konsolosluğuna vermelidir.
Evlilik izin belgesi ve beyannamesi ile ilgili merak edilen soruları ve çiftlerin aklına takılanları cevaplamaya çalıştık. Nikah işlemleri esnasında önemli bir aşamayı temsil eden bu belge ile nikahınızı istediğiniz yerde kıyma özgürlüğüne sahip olabilirsiniz. Verdiğimiz bilgiler haricinde bir sorunuz olursa DüğünBuketi.com danışman ekibiyle iletişime geçebilir veya yorumlarda sorularınızı bizlere iletebilirsiniz. Şimdiden mutluluklar dileriz.
merhaba. Ben turk vatandasiyim nisanlim azerbaycanli. Kendisi azerbaycanda. Fakat ben azerbaycana gidip nikahimizi orda kiyicaz. Fakat evlilik iznini benmi alicam turkiyeden, yoksa nisanlimmii alucak azerbaycandan??? Ve nereden aliniyor bu evlilik izin belgesi