Kına Gecesinde Neler Yapılır?
Kına gecesi organizasyonu, düğün öncesi olmazsa olmaz eğlencelerden biridir. Daha çok kız tarafının katıldığı bu gecelerde kimi zaman eğlenceli, kimi zaman duygusal şarkılarla unutulmaz bir organizasyon düzenlenir. Kına yakma merasimi, halaylar, testi kırma ve damat basması oyunu gibi etkinliklerle organize edilen kına geceleri ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda bir araya getirdik. Kına gecesinde neler yapılır? Kimler davet edilir, kınayı kim yakar ve geline ne takılır gibi pek çok sorunun cevabını da yazımızda bulabilirsiniz.
Kına Gecesinde Sırasıyla Neler Yapılır?
Kına gecelerinde genellikle belli bir akış üzerinden organizasyonlar düzenlenir. İlk olarak gelinin nedimeleri ile birlikte sahneye çıkarak dans etmesi ile başlayan gece kına yakma merasimi ile devam eder. Kına gecesi organizasyon akışı ise şöyledir;
- Gelin, çıkış müziği eşliğinde nedimeleri ile birlikte dans pistine gelir. Eğer organizasyona erkek tarafı da katılıyorsa damat ile birlikte ilk dans yapılır.
- Çıkış dansından sonra tüm misafirleri piste davet edilerek oyun havaları eşliğinde eğlence devam eder.
- Misafirler dans etmeye devam ederken gelin, nedimeleri ve misafirlerin arasından genç kadınlar birlikte kına halayına hazırlanmak için hazırlık odasına gider.
- Gelin bindallı veya kaftanını giyer. Gelinin nedimeleri de tefler, hayal mendilleri ve el mumları ile hazır olur.
- Nedimeler ve gelinin arkadaşları, gelinin kınaya çıkışı için kapıda koridor şeklinde dizilir. Gelin koridordan geçerek sahneye çıkar ve hareketli kına şarkıları çalınır.
- Gelin ortada dans ederken nedimeler ve gelinin arkadaşları bir tur halay çeker. Sonrasında gelin kına tahtına alınarak hüzünlü kına türküleri çalınmaya başlar.
- Gelinin sol minderine annesi, sağ minderine en yakın arkadaşı ya da varsa kız kardeşi oturur. Kına yakma merasiminde kaynana gelinin avucuna altın koyar.
- Kına yakma sonrası hareketli şarkılara geri dönülür. Gökkuşağı kemeri, testi kırma ve damat basması oyunları kına yakıldıktan sonra oynanır. Sonrasında gece tüm eğlencesi ile devam eder.
Şehrinizdeki en iyi kına organizasyon firmalarını buradan inceleyebilirsiniz.
Kına Gecesinde Kınayı Kim Getirir? Kınayı Kim Yakar?
Kına gecesinde neler yapılır sorusunu kısaca yanıtladıktan sonra çok merak edilen bir diğer soruya geçelim. Tepsiyi taşıma ve kınayı yakma görevi aileden veya gelinin çevresinden mutlu ve sağlıklı bir evliliği olan kadına aittir. Önceleri bu görev eğer varsa gelinin yengesine ait olurdu. Yengesi olmayan gelinlerin kınasını eşinin kardeşinin karısı olan eltisi yakardı. Günümüzde bu gelenek tamamen kız tarafına bağlı yapılıyor. Yani kınanızı taşıyan ve yakan kişinin illa akrabanız olması gerekmiyor. Sizden önce evlenmiş ve mutlu bir evlilik yaşayan arkadaşlarınızdan biri de kınanızı yakabilir.
Kına Gecesi Masrafları Kime Aittir?
Kına gecesi masrafları geleneklerimize göre erkek tarafına aittir. Erkek tarafı kına mekanını tutar, gelinin bindallı ve kına elbisesini alır, kına hediyelikleri ve çerezleri temin eder. Bununla birlikte kuaför masrafları da erkek tarafına aittir. Kız tarafı ise damadın takım elbisesi, ayakkabısı ve takısını alır.
Kına masraflarını kim öder sorusunun cevabı yöreye göre değişiklik gösterse de son zamanlarda pek çok çift evlilik masraflarını ortak karşılamayı tercih ediyor. Ailelerin maddi durumu ve yöresel geleneklerine en uygun şekilde kına gecesi planlanabiliyor.
Düğünde kız tarafı erkek tarafı neler yapar? Öğrenmek için buraya.
Kına Gecesinde Kayınvalide Geline Ne Takar?
Kına gecelerinin olmazsa olmazlarından biri kına yakma esnasında kayınvalidenin gelininin avucuna altın koymasıdır. Peki kınada avuca konulan altın çeyrek mi, yoksa tam mı olmalıdır? Burada yine çiftlerin geleneklerine ve ailelerin durumlarına göre hangi altın konulacağı belirlenir. Eğer geline takı olarak bilezik, zincir ve kemer gibi takılar takılıyorsa avuç içine sembolik olarak çeyrek ya da gram altın konulabilir.
Avuca konan altın dışında kayınvalide dilerse gelinine bilezik takabilir. Eğer kına ve düğün ayrı ayrı olacaksa her iki davet için de ayrı ayrı takı takmaya gerek yoktur. Kına gecesine katılım daha çok kız tarafından olduğu için burada takılacak takılar gelinin kendi ailesinden beklenir.
Kına Gecesi Nerede Yapılır?
Kına gecesinde neler yapılır sorusundan önce cevaplanması gereken konuya gelelim. Kına gecenizi katılımcı sayınıza bağlı olarak düğün salonlarında, cafelerde ve evinizde düzenleyebilirsiniz. Kalabalık davetler için mekanlar daha uygun olurken, aile ve arkadaşlar arasında yapılacak organizasyonlar için ev daha uygun olacaktır.
En iyi İzmir kına gecesi mekanları;
- Toy Han Düğün & Davet
- Lion Wedding Park
- Köylüm Wedding Event
- İncirin Altı
- Rustic Wedding Planner
- Hanzade Kır Bahçesi
- Seyir Garden
- Marquez Event Park
- Eren Çiftliği
- Taş Konak Düğün Salonu.
İstanbul kına gecesi mekanları;
- Sophia Çengelköy
- Poolside Bahçeşehir
- Bella Star Balo Davet
- Boğaz'ın İncisi
- Gönül Davet Bakırköy
- Sancak Palas Davet & Balo
- Elisa Davet
- Kervansaray Davet
- Vip Garden
- Sophia Çekmeköy.
Ankara kına gecesi mekanları önerileri;
- Tektaş Düğün Salonu
- Next Garden Balo ve Nikah Salonu
- İncek Çınar Kasrı
- Bride Kına Çayyolu
- Risus Wedding
- Ramada by Wyndham
- Diva Kır Bahçesi
- Kalıpçızade Ankara Konağı
- Lena Kına Nikah Balo
- Nefes Kına Evi.
Tüm kına mekanları ve indirim fırsatlar burada.
Kına Gecesinde Ne Giyilir?
Kına gecesinde neler yapılır sorusunu yanıtlayıp mekan önerilerinde bulunduktan sonra sıra ne giyeceğim kısmına geliyor. Kına gecesinde kırmızı renkli elbiseler öne çıkıyor. Özellikle gelin kırmızı ve tonları olan bordo, nar çiçeği gibi renklerde elbiseler tercih ediyor. Mekanda organizasyon düzenleyen kadınlar genelde A kesim ve prenses abiye modellerini tercih ediyor. Bunun dışında balık ve mini elbiseler de kına gecelerine çok yakışıyor.
Kına elbisesine ek olarak bindallı ve kaftanlar da kına gecelerinde giyiliyor. Bindallı modelleri yöreye göre değişiklik gösterirken Balkan göçmeni gelin adayları şalvarlı bindallı modeline yöneliyor. Kaftan ise daha çok İç ve Doğu Anadolu yörelerinde tercih ediliyor.
Sizin için seçtiğimiz en güzel kına abiye modelleri burada.
Kına Gecesi Malzemeleri Nelerdir?
Alınması gereken kına malzemeleri listesi şöyle;
- Bindallı – Kaftan
- Kına Abiyesi
- Kına Örtüsü
- Kına Eldiveni
- Kına El Gülü
- Kına Tacı
- Kına Çerezi Kiloluk
- Kına Kesesi
- Kına Testisi
- Gökkuşağı Kemeri
- Halay Mendili
- Yemeni
- Tef
- Hediyelikler
- Kına Mumu
- Nedime Taçları
- Kına Örtüsü
- Yelpaze
- Kına Tepsisi
- Damat için Yelek – Fes.
Eksiksiz kına malzemeleri listesini burada bulabilirsiniz.
Bonus: Kına Gecesi Şarkıları
Kına gecesinde neler yapılır konulu yazımızın sonuna gelirken size sürpriz bir bonus bölümü hazırlamak istedik. İşte en güzel kına şarkıları listesi;
- Yeşim Salkım – Kına Gecesi
- Buray – Deli Divane
- Edis feat. Emina – Güzelliğine
- Candan Erçetin – Yüksek Yüksek Tepelere
- Candan Erçetin – Vay Halime
- Ertan Erşan – Oy Gelin Oy Damat
- Züleyha – Yüksek Yüksek Tepelere
- Berna Tan – Kına
- Suzan Kardeş – Şişede Bade Durmaz
- Züleyha – Kınamı Yoğurdular
- Züleyha – Oğlan Bizim Kız Bizim
- Züleyha – Oy Atlıya Atlıya
- Züleyha – Bahçelerde Börülce
- Emirhan Çalışkan – Kır Testiyi Gelin
- Simge – Öpücem
- Mabel Matiz – Mendilimde Kırmızım Var feat. Sibel Gürsoy
- Bora Duran – Sana Doğru
- Soner Sarıkabadayı – Boza Boza
- Burcu Güneş – Sen Benimsin Ben Seninim
- Çağla – Saz mı Caz mı?
- Oğuzhan Koç – Vermem Seni Ellere
🎧 Listenin tamamını dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz. 👈
Daha fazla kına şarkısı için sizi böyle alalım.
Sizler için kına gecesinde neler yapılır, kınada geline ne takılır ve kına masrafları kime aittir gibi çok merak edilen soruları yanıtladığımız yazımızın sonuna geldik. Sizin kına adetleriniz nasıl? Bizimle paylaşmak isterseniz yorumlarda buluşalım. Mutluluklar dileriz. :)