tektas-yuzuk-modelleri-16
tektas-yuzuk-modelleri-16

Tektaş Yüzük Modelleri

Halkanın ortasında tek bir taş, kusursuz bir ışıltı ve narin ötesi görünüm, kısaca tektaş yüzük tarifi

. Bütün bunların da ötesinde aşkın en değerli simgesi. Işıkla birleşince oynayacak kadar samimi, her daim stilini yansıtabilecek kadar göz alıcı. Evlilik tekliflerinde en önemli rolü oynayan tektaş yüzükler o ana ve geleceğe dair anlamları da taşır. Bir yüzük bütün duyguları ifade eder; romantizm, sevgi, sadakat, bağlılık ve sonsuzluk. Yüzüklerde ise ilk bakışta öne çıkan özellik her zaman için zarafettir. Tektaş yüzüklerin yaşattığı sihirli zamanlar sadece evlilik teklifi zamanları ile de sınırlı değildir. Doğum günleri, yıl dönümleri ve diğer birçok önemli anda tektaş yüzük en özel hediye seçenekleri arasında ilk sırada yer alır. Tektaş yüzükleri birbirlerinden ayıran özellikler üzerlerinde bulunan taşların kesimleri ve halkasında kullanılan madene göre değişir.

Kesimlerine Göre Tektaş Yüzük Modelleri

Tektaş yüzük modelleri arasındaki ayrım öncelikle kesimlerine göre yapılır. Yüzük taşın kesim şekline göre adlandırılır. Bu kesimler arasında bazı tektaş yüzük kesimleri klasikleşmiş modelleri oluşturur. Tektaş yüzük fiyatları kesimlerden de etkilenebilir. Enza Home - BertaEnza Home - Berta

  • Yuvarlak Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (1)

Bütün pırlanta kesimleri arasında en çok tercih edilen model olduğu için ilk sırada bu kesime yer verdik. Bu kesimin en önemli özelliği taşın rengine ve berraklığına göre ışığı yansıtma derecesinin değişmesidir. Yüzük üzerinde bulunan taş ne kadar kaliteli ise yüzük de o kadar parlak görünür. Bu kesimin serüveni 1919 yılında başlar. Marcel Tolkowsky bu kesimin yaratıcısıdır. Pırlantanın mükemmel görünüme ulaşması için yaptığı çalışmalar sırasında yuvarlak kesim pırlanta ortaya çıkar. Yuvarlak kesim tektaş yüzük modelleri daha risksiz bir model olarak tanımlanabilir. Taşıması ve diğer takılarla uyum sağlaması daha kolaydır.

  • Markiz Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (2)Markiz kesim tektaş yüzüklerin tercih edilmesindeki en önemli neden üzerinde bulunan pırlantanın daha büyük görünmesini sağlamasıdır.

Pırlantanın markiz kesim haline gelmesi için uçlarının sivriltilmiş olması gerekir. Görüntüsü yuvarlak ve damla kesim arasındadır. Bu kesimin parmağı daha ince ve uzun gösterdiği söylenir. Bu kesim üzerinde 56 faset yer alır. Yuvarlak kesime göre daha ağır bir görüntüsü vardır. Markiz kesim yapılan taşın karat değeri tektaş yüzük fiyatları arasında belirleyici etmendir. Yuvarlak kesim yerine daha göz alıcı bir model arıyorsanız tam size göre bir pırlanta kesimi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

  • Kalp Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (3)

Tektaş yüzük üzerinde bulunan pırlanta kalp şeklindedir. Aşkın sembolü olarak kullanılan kalp taşa şeklini verir. Yuvarlak kesimden tasarlanmış bir modeldir. Diğer kesimlere göre daha farklı bir görüntüsü vardır. Çok fazla tercih edilen bir model olmada bile diğerleri arasında fark yaratmak için en ideal seçimlerden bir tanesi olabilir. Kalp kesim tam anlamıyla romantik bir model olarak tanımlanabilir. Çocuksu ve sevimli bir havası vardır. Kalp kesim tektaş yüzük modelleri diğerlerinin arasından hemen öne çıkmayı başaracaktır. Ruhunda çocuksu bir hava olanlar için en uygun model olarak tanımlanabilir. Aşkı tam olarak yansıtan bu kesim aşkın sonsuzluğunu da içinde taşır. Aşkınızı kalp kesim tektaş yüzük ile vurgulamak istersiniz bütün pırlanta tasarımcılarının bu modeli ürettiğini eklemek isteriz. Enza Home - LoretoEnza Home - Loreto

  • Oval Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (4)

1960’lı yıllar içerisinde Lazare Kaplan tarafından ortaya çıkarılan bu kesim şekli de parmakları ince ve uzun gösterir. Kısa ve küt parmaklar için önerilebilecek bir kesim şeklidir. Aynı ağırlığa sahip bir yuvarlak kesim pırlantadan da daha büyük görünür. Görünüm olarak yuvarlak kesimi andırır ancak daha eliptik bir forma sahiptir. Oval kesimin asil bir görüntüsü olduğu söylenebilir. Pırlantanın bütün güzelliklerini bu formda bulmak mümkündür. Taşın kesimi aynı zamanda farklılık anlamı da taşır. Bu da farklı olmak isteyenler tarafından tercih edilebilecek tektaş yüzük modelleri arasında olduğunun bir göstergesidir.

  • Damla Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (5)

Taşın alt tarafı sivri üst tarafı ise yuvarlak şekildedir. Kesimin şeklinden armut kesim ya da gözyaşı damlası olarak da adlandırılabilir. Taşın görüntüsü su veya gözyaşı damlasını andırır. Taşın şekli parmakların daha ince görünmesini sağlar. Taşın kesimi nedeniyle vintage modellerden birisi olarak gösterilebilir. Kibar bir model olmasından dolayı tercih edilme sıralamasında da yükseklerde yer alır. Damla kesim tektaş yüzük fiyatları diğer kesimlere sahip yüzüklere göre daha yüksek olabilir. Bunun temel nedeni taşın karatının yüksek olması gerekliliğidir.

  • Zümrüt Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (6)

Bu model de taş kare veya dikdörtgen olabilir. Taşın kesim şekli bütün kusurları ortaya çıkardığı için renk ve berraklık büyük önem taşır. Kusursuz bir zümrüt kesim için taşın da değerlendirme kriterlerinde derecesinin yüksek olması gerekir. Aksi halde yüzükten yeterli pırlanta efekti alınmaz. Zümrüt kesim ise aileye olan bağlılığı ifade eder. Evlilik teklifi için de bundan güzel bir anlam düşünülemez. Zümrüt kesim bir tektaş yüzük ile sevgilinizi etkilememeniz için hiçbir neden olmayacaktır. Enza Home - Terra

  • Aşer Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (7)Asscher firması için Joseph Asscher tarafından tasarlanan bu model aynı zamanda ilk patentli pırlanta kesimidir.

Edward ve Joop Asscher kardeşler tarafından lansmanı yapılmıştır. Taşın orta kısmı odak noktasıdır. Bu kesimin üzerinde firmanın da logosu yer alır. Gerçek aşer kesim pırlantalar ancak antikacılardan veya müzayedelerden alınabilir. Bu da bu kesim ile üretilmiş tektaş yüzük fiyatlarının yüksek olmasına neden olur. Ancak bazı pırlanta tasarımcıları bu kesimin biçimini kullanarak yüzük üretimine devam etmişlerdir. Hatırlatmak gerekir ki orijinal kesimlerde 58 faset yer alır. Taş üzerinde yer alan fasetler ışıltısını ortaya koymasını sağlar.

  • Prenses Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (8)

Prenses kesim tektaş en az yuvarlak kesim tektaşlar kadar tercih edilen modeller arasında bulunur. Kare formdadır ve köşeleri sivridir. Birçok pırlanta kesimine öre daha modern bir görüntüsü vardır. Üzerindeki faset sayısı ne kadar fazlaysa taşın parlaklığı da o kadar artar. Prenses kesim bir pırlantada 49 ile 78 arasında değişiklik gösteren faset sayısı bulunur. 78 fasetli kesim en parlak modeldir. Prenses kesim adı gibi asaleti ve soyluluğu temsil eder.

  • Yastık Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (9)Cushion kesim olarak da bilinen yastık kesim 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan bir kesim tekniğidir.

Taş kare veya dikdörtgen olabilir. Taşın yüzeyindeki fasetler daha geniştir, faset geçişlerinde ise kenarlar daha yumuşak bir görüntü sergiler. Bu kesimin amacı pırlantanın daha ışıltılı görünmesidir. Taş ne kadar berraksa kesim de o denli başarılı bir sonuç verir. Bu noktada da taşın kalitesinin önemi kesimin farkını ortaya koyar.

  • Baget Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (10)Diğer pırlanta kesimlerine göre daha özel bir tarz olan baget kesim, dikdörtgen şekildedirler.

Yüzeylerinde düz çizgiler yer alır. Taş uzun ve dar kesimler içerir. Işığı yansıtırken prizma etkisi yaratması kesimin bir başka farkıdır. Işıltısı diğer pırlanta kesimlerine göre daha azdır. Sofistike ve sıra dışı bir görüntüsü bulunur. Baget kesim yüzük modelleri sadece evlilik değil, özel günlerde anlamlı bir hediye vermek isteyenler için mükemmel bir seçim olabilir.

  • Radyant Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (11)Bu kesim zümrüt kesim ile biçim, yuvarlak kesim ile de parlaklık açısından benzerlik gösterir. Üzerinde

70 faset yer alır. Kare kesim pırlantalar arasında en fazla parlaklık veren modeldir. Renkli taşlar için daha uygun bir modeldir çünkü fasetlerin yerleşimi taşın renginin yoğunlaşmasına neden olur. Yine de açık renk taşlarda da radyant kesime rastlamak mümkündür. Yuvarlak taşlardan sıkılmışsanız ancak ışıltınızdan ödün vermek istemiyorsanız radyant kesim deneyebilirsiniz.

  • Üçgen Kesim

tektas-yuzuk-modelleri (12)

Üçgen kesim tektaş yüzükler diğerlerinin arasında en sıra dışı olanlardır. Taş tam olarak üçgen formunda kesilmiştir. Alışıldık bir biçim olmasa da farklı olmayı tercih edenler tarafından tercih edilebilir. Üçgen kesim tektaş yüzük modelleri arasında çok sık rastlanan bir form değildir. Diğer bütün kesimlerin aksine daha minimalist bir görünümü vardır. Klasiklerden hoşlanmayanlar için tasarlanmış bir şekildir. Üçgen kesim değişik bir form olmasının yanında bilgelik anlamı da taşır. Bilgelik ve sevgi edebiyatın aşkı tarif ederken kullandığı kavramlardır. Bu yüzük aşkınızı ifade etmek için neden seçenekleriniz arasında yer almasın?

Halka Madenine Göre Tektaş Yüzük Modelleri

tektas-yuzuk-modelleri (13)

Tektaş yüzük modelleri çoğunlukla taş kesimine göre sınıflandırılır. Ancak seçim halkada kullanılan madene göre de değişebilir. Genel olarak en yaygın kullanılan maden altındır. Altın 22 ayar ile 14 ayar arasında değişiklik gösterir. Rengi ise beyaz altın, sarı altın ya da yeşil altın olabilir. Tasarımlarda öne çıkan detay taşın renginin ve halkanın uyumlu olmasıdır. Aksi halde yüzüğün görüntüsü istenilen etkiyi yaratmaz. Tabi takı tasarımcıları bütün bu ayrıntıları göz önünde bulundurarak taş ve halka rengini belirler. Altın tercih etmeyenler ise gümüş tektaş yüzük modelleri arasından seçim yapabilirler. Tercih edenler pembe altında da karar kırabilirler. Halka şeklinde yuvarlak modeller en alışıldık tasarımlardır. Buna rağmen son yıllarda kare tasarımlar da ön plana çıkar. Kullanım sırasında biraz daha cesaret isteyen bu modelleri de denemek ister misiniz?

Taş Rengine Göre Tektaş Yüzük Modelleri

tektas-yuzuk-modelleri (14)

Taş rengi de tektaş modelleri arasında fark yaratan özelliklerden bir tanesidir. Elmas, zümrüt, yakut, swarovski, safir gibi farklı taş çeşitleri yüzüklerde kullanılabilir. Tektaş yüzük seçiminde elbette ki en çok öne çıkan taş pırlantadır. Yine de farklılık yaratmak isteyenler diğer renk alternatiflerini de değerlendirmek isteyebilirler. Burada önemli olan taşın rengi değiştikçe kıyafet ve diğer takılarla kombine edilmesi noktasında zorluk yaşanmasıdır. Geleneksel olmak istemeyenler ya da hediye olarak tektaş yüzük almak isteyenler renkli taşlar arasından seçim yapabilirler. Renkli taşlı yüzükler ile evlilik teklifi yapılamayacağını düşünenleri bir sürpriz bekliyor. Modanın sürekli güncellenen tarzı renkli taşlı yüzükleri de evlilik tekliflerinin kalbine koymuş durumda. tektas-yuzuk-modelleri (15) Tektaş yüzükler taş renginden kesimine kadar seçim için yüzlerce alternatif sunarlar. En ucuz ve en pahalı yüzükler arasındaki kademe farkı bu özelliklere göre belirlenir. Ülkemizde de yüzük tasarımı konusunda oldukça başarılı firmalar bulunur. Bu firmalar arasında özel tasarım yapanlara da rastlamak mümkündür. Zen, Atasay, Blue Diamond, Altınbaş, Koçak Gold, So Chic ilk akla gelen firmalardır. Bunlar dışında Cartier gibi uluslararası arenada kendisini kanıtlamış markaların ürünleri de tercih edilebilir. Her ne kadar tektaş yüzükler hediye olarak ya da alyans gibi düşünülseler de günümüzün modern kadınları da kendi yüzüklerini kendileri almaktadırlar. Renkli tektaş modelleriniz ile çok yakışacak renkli abiye modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. tektas-yuzuk-modelleri (16)   Bu da onlara seçim yapma konusunda büyük bir esneklik tanır. Yüzük alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de hangi amaçla kullanılacağıdır. Bazı yüzükler günlük kullanım için ağır kaçabilir. Fantezi grubunda yer alan bu yüzükler abiye bir çizgiye sahiptirler. Sade tasarımlar ise günün her saatine uygundurlar. Peki sizin en beğendiğiniz tektaş yüzük modelleri hangileri? Tektaş seçimi konusunda kararsız kalanlara yardımcı olmak için deneyimlerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın! Seçtiğiniz tektaş yüzük modelinizle nişan organizasyonunuza hazırsanız, birbirinden güzel nişanlık modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Böylesine lüks tektaş yüzük modellerini aynı lükslükte gelin arabaları ile taçlandırmak ister misiniz? Şehrinizdeki en iyi gelin arabası kiralama ve süsleme firmalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

0
%