Yurtdışında Evlilik ve Gerekli Belgeler
Yurtdışında evlilik ve nikah sayısı son dönemde bir hayli arttı. Romantizmin başkenti Paris, tarihi atmosferi ile Roma yurtdışında evlenmek ve düğün yapmak isteyenler için en gözde şehirlerden yalnızca ikisi. Peki Türk vatandaşlarının yurt dışında nikah kıyması için hangi prosedürleri takip etmesi gerekiyor? Yurtdışında evlilik Türkiye’de geçerli mi? Sizin için araştırdık. İşte yurtdışında düğün için tüm detaylar bu yazımızda.
Yurtdışında Evlilik İçin Gerekli Belgeler
- Çiftlerin evlenmek istediklerine dair imzalı dilekçesi
- Evlenmek isteyen çiftin nüfus cüzdanı
- Şahitlik yapacak 2 kişinin nüfus cüzdanı
- Evlenmek isteyen çifte ait sağlık raporu
- Son 6 ay içinde çekilmiş 3’er adet renkli fotoğraf
- Kadın, evlilik soyadıyla beraber önceki soyadını da kullanacaksa, bu isteğini içeren dilekçe
- Kadın daha önceden evlenip boşanmış ve boşanmanın kesinleşme tarihinin üzerinden 300 gün geçmemiş ise, yetkili Türk mahkemesince verilmiş iddet müddetinin kaldırıldığına ilişkin mahkeme kararı
- Bir evliliği iptal olan varsa evliliğin iptaline ilişkin yetkili Türk mahkemesince verilmiş karar
- Bir önceki evliliği ölüm sebebiyle sonlanmış olan vasa, ölen eşin ölüm belgesinin örneği.
Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Gerekli Belgeler Neler?
Yabancı uyruklu biriyle Türkiye’de evlenmek için gerekli belgeleri aşağıda bulabilirsiniz. Ancak en doğru bilgiye nikahınızın kıyılacağı yerel makam ile iletişime geçerek ulaşabileceğinizi hatırlatalım. Yurtdışında yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli olan belgelere ise nikahınızın kıyılacağı yabancı ülkenin yerel makamlarıyla görüşerek ulaşabilirsiniz. Bazı ülkelerin yabancılarla yapılacak evliliklerde istediği belgeler ve şartlar değişebilir. Yurtdışındaki Türkiye konsolosluklarında yalnızca Türkiye vatandaşlarının evlilik işlemlerinin yapılabildiğini de tekrar hatırlatalım.
Türkiye’de Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Gerekli Belgeler:
- Nüfus müdürlüklerinden alınan nüfus kayıt örneği
- Renkli ve son 6 ay içinde çekilmiş 5’er adet fotoğraf
- Medeni hal bölümüne “bekar”, “dul” veya “boşanmış” ibarelerinden uygun olanın yazılacağı Evlenme Beyanı
- Nüfus cüzdanının aslı ve önlü arkalı fotokopisi
- Sağlık raporu
- Yabancı uyruklu kişi Türkiye’de yaşıyorsa ülkesinin konsolosluğundan, yurtdışında yaşıyorsa ilgili makamdan alacağı Çok Dilli Evlenme Ehliyet Belgesi ve Doğum Kayıt Örneği.
Apostil İşlemi Ne Demektir?
Apostil işlemi, belgelerin ilgili Türk makamları tarafından onaylandığını ve yurt dışında geçerli olduğu belirtme işlemidir. Apostil tasdiği konsolosluklardan yapılamamakla birlikte sadece Türkiye'deki valilik ve kaymakamlıklardan yapılıyor.
Yurtdışında Yapılan Evlilik Türkiye’de Geçerli Mi?
Yurtdışındaki konsoloslukta yapılan evlilik işleminin sonunda çiftlere Uluslararası Aile Cüzdanı verilir. Yabancı uyruklu biriyle yabancı bir ülkede yapılan evliliklerin Türkiye’de geçerli olması için ise evlilik sonrasında nikahın yapıldığı ülkedeki Türk Konsolosluğuna evlilik bildiriminde bulunulması gerekiyor.
Bunun için ise şu belgeler gerekiyor:
- Yabancı uyruklu eşin uluslararası doğum belgesi
- Uluslararası evlenme belgesinin aslı
- Eşlerin nüfus cüzdanlarının aslı
- Yeni nüfus cüzdanında kullanılmak üzere, son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet renkli fotoğraf.
Konsoloslukta Evlilik Nasıl Olur?
Bulunulan ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’nda evlenebilmek için hem kadının hem erkeğin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Kadın ya da erkeğin biri yabancı uyruklu ya da çift vatandaşlık sahibi ise, konsolosluklarda nikah işlemi yapılamıyor. Bu durumda kişilerin yabancı makamların önünde evlenmeleri gerekiyor.
Ancak bazı ülkelerin yasaları gereği her iki taraf da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa bile konsoloslukta nikah işlemi yapılamıyor. Arjantin, Avusturya, Avustralya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İsviçre, Kanada, Şili, Yeni Zelanda gibi ülkeler, Türk konsolosluklarına yasaları gereği evlendirme yetkisi vermiyor. Bu ülkelerde evlenmek için yerel yönetimlere başvurmanız gerekiyor.
Bulunduğunuz yabancı ülkede konsoloslukta evlenmek için öncelikle o ülkenin ilgili konsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Bu işlemi vekil olarak atadığınız bir kişi aracılığı ile de yapabilirsiniz. Konsoloslukların veri tabanı Nüfus Müdürlüğü ile birlikte çalışabildiği için evlenme başvurusunu gerçekleştirdiğiniz anda evliliğe engel olabilecek bir durum olup olmadığı kontrol edilerek nikah tarihi verilebiliyor.
Yurtdışında Evlilik İçin Unutulmaması Gerekenler
- Uçak biletlerinizi en az iki ay önceden alırsanız uygun fiyatlarla karşılaşacaksınız. Bu da balayınız için daha fazla bütçe demek.
- Yurtdışında evlenmek için gerekli belgelerinizi mutlaka Türkiye’den ayrılmadan önce tamamlayın. Özel bir durumunuz var ise ve dilekçe ile mahkemeye başvurmanız gerekiyorsa sürecin uzayabileceğini unutmayın.
- Nikahınıza şahitlik edecek iki kişiye ihtiyacınız var. Bu görevi arkadaşlarınıza verebileceğiniz gibi nikah öncesi bulunduğunuz bölgedeki herhangi iki kişiden de nikahınıza şahitlik etmelerini isteyebilirsiniz.
- Nikahınızda ve sonrasında muhteşem anlar yakalamak için evleneceğiniz şehirdeki bir fotoğrafçıyla internet üzerinden anlaşabilirsiniz. Bu görev için de gönüllü arkadaşlarınızdan yardım almanız elbette mümkün. Bir başka seçenek olarak da Türkiye’deki düğün fotoğrafçılarının birçoğunun yurtdışındaki organizasyonlarda da hizmet verdiğini unutmayalım.
- Yurtdışında evliliğin en büyük avantajlarından biri, konsolosluk binasından çıkar çıkmaz başlayan balayınız. Bulunduğunuz bölgedeki balayı otellerini araştırarak önceden rezervasyon yapabilir, balayı suitinizde sizi bekleyen romantik sürprizlerin keyfini çıkarabilirsiniz.
Yurtdışında evlilik ve düğün hakkında bilinmeniz gereken tüm detayları sizler için bir araya getirdik. Toplamanız gereken belgeler ve yapmanız gereken başvurular sonrasında kolay bir şekilde istediğiniz ülkede dünya evine girebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular için DüğünBuketi.com danışmanlarımızla iletişime geçebileceğinizi unutmayın. Şimdiden mutluluklar dileriz.
haziran sonu ve temmuz başı için ayrıntılı bir fiyat listesi atabilirseniz sevinirim. gelen misafirlere ilişkin nasıl bir uygulama ve ücretlendirme söz konusu? fiyat kapsamına neler dahil?