Hamamda Kına Gecesi ve Gelin Hamamı Organizasyonu
En yakın arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle kız kıza, çalgılı oynamalı ve bol ikramlı bir organizasyona ne dersiniz? Cevabınız evet ise hamamda kına gecesi etkinliği tam size göre. “Hamamda kına gecesi nasıl yapılır? Ne giyilir? Ne kadar tutar? Gelin hamamı hediyelikleri neler?” diye merak ettiğinizi biliyoruz. Sizler için bu konu hakkında çok detaylı bir yazı hazırladık. Gelin hamamı ve hamam kına hakkında tüm detaylara gelin birlikte bakalım.
Hamamda Kına Gecesi Nasıl Yapılır?
Hamamda kına gecesi organizasyonu, tarihi Osmanlı dönemine dayanan en güzel geleneklerimizden biridir. Gelin hamamı olarak da bilinen bu organizasyonda gelinin arkadaşları ve ailesinden kadın bireyler ile düzenlenir. Bir nevi bekarlığa veda etkinliği yerine de geçen hamamda kına gecesi, günümüzde farklı konseptlerde kutlanabiliyor.
Gelin hamamının bir diğer artısı da cilt bakımı, masaj ve ağda gibi hizmetler alabiliyor olmanız. Malum düğün günü gelmeden önce cildinizi gelin makyajına hazırlamak için bakımınıza erkenden başlamanız önerilir. Hamamda hem kınanızı kutlarken, hem de cilt bakımınızı aradan çıkarabilirsiniz.
Müzik de tabii ki gelin hamamlarının ve hamamda kına gecelerinin vazgeçilmezleri arasında. Zira gelin hamamı organizasyonu aslında çalgıların devreye girmesi ile birlikte başlar. Müzikle birlikte gelin içeri girer. Bunu sırası ile yıkanma ve kına merasimi takip eder. Önceleri tef ve bendir ile müzik yapan kadınlar hamamlara davet edilirdi. Günümüzde bunun yerini kadın DJ’ler veya hoparlör vasıtası ile hamama müzik yayını aldı. Merasim bittikten sonra hamamın dinlenme alanına geçip ikramların tadını çıkarabilirsiniz.
Şehrinizdeki en iyi gelin hamamı mekanlarını buradan inceleyebilirsiniz.
Hamam Kınasında Ne Giyilir?
Gelin hamamı ile birlikte hamamda kına gecesi yapacaksanız kıyafet ve malzeme ihtiyacınız değişecektir. Hamamda kına gecesi yapacaksanız kına örtüsü, kaftan, kaymaz tabanlı kına ayakkabısı ve kına tacı gibi ihtiyaçlarınız olacaktır. Sadece gelin hamamı yapacaksanız ihtiyacınız olan kıyafetlerin başında peştamalin geldiğini göreceksiniz.
Gelin hamamı peştamalı, gelin için biraz daha süslü ve ayırt edici renkte olabilir. Kendinize seçeceğiniz peştamal kırmızı renkli ve işlemeli olarak epey şık görünecektir. Kıyafetinizle ilgili hatırlatacağımız bir diğer nokta ise yanınıza mayo veya bikini almanız olacak. Özellikle daha önceden edinilmiş bir hamam alışkanlığınız yoksa kendinizi daha rahat hissetmeniz adına yanınızda sade bir bikini götürebilirsiniz.
Gelin Hamamında Ne Takılır?
Gelin hamamı organizasyonlarında genelde takı takma koşulu bulunmaz. Eğer hamamınıza damat tarafından misafirleriniz ve kaynananız katılırsa, kendi tercihine göre size kolye veya bilezik takabilir. Erkek tarafı misafirleri takı yerine geline ve annesine hediye sepeti hazırlayabilir. Bu hediye sepetlerinde havlu, terlik, kişisel bakım ürünleri, duş jeli, parfüm ve kremi gibi malzemeler bulunur.
Eğer kınanızı komple hamamda yapmak isterseniz burada normalde kına gecesi için hazırlanan takılar hediye edilir. Gelinin eline kına yakarken kaynanası avucuna altın koyar. Kınada kaç bilezik takılır diye merak ediyorsanız bu genelde çiftin ailelerinin geleneğine göre belirlenir. Yine de en az bir altın bilezik takmak ülkemizin genel adetlerindendir.
Gelin Hamamı Ne Kadar Tutar?
Gelin hamamı ve hamamda kına gecesi organizasyonlarının fiyatları ortalama 1.500 TL’den başlıyor. Tarihi ve yerel hamamlar ile otellerde bu davetinizi düzenleyebilirsiniz. Fiyatlar belirlenirken davetli sayısı, paket içerikleri ve davetin günü göz önünde bulunduruluyor. Hafta içi gündüz saatlerinde yapılan davetler daha uygun fiyatlarda seyrediyor.
Hamam eğlencenizde dilerseniz dışarıdan kına organizasyon firması ile çalışabilirsiniz. Hamam süslemesi, hediyelikler, müzik ve hatıra fotoğraf çekimi gibi hizmetlerle unutulmaz bir davet düzenleyebilirsiniz.
Şehrinizdeki en iyi kına organizasyon firmalarını burada bulabilirsiniz.
Gelin Hamamı Hediyeleri
“Gelin hamamına katılan misafirlere hangi hediyeler dağıtılır?” diye merak edenler için şöyle mini bir liste hazırladık.
- İsme özel havlu - peştamal
- Küçük şişelerde duş jeli veya parfüm
- Mini manikür - pedikür seti
- Kokulu sabun veya mum
- El kremi.
Hamam kına gecesi organizasyonu için ise şöyle hediyeler dağıtabilirsiniz;
- Kına hatırası magneti
- Oje
- Lavanta kesesi
- El aynası
- Kolye - bileklik
- Mini kolonya
- Çiçekli taç.
Gelin Hamamında Ne İkram Edilir?
Gelin hamamının vazgeçilmez unsurlarından birisi de ikramlardır. İkramlar anlaşma yaptığınız otel ya da gelin hamamı mekanları tarafından paketleri dahilinde sizlere sunulacak olabilir. Eğer kendiniz yiyecek götürmek istiyorsanız size vereceğimiz öneri bunu önceden mekân ile konuşmanız yönünde olacak. Çünkü bazı hamamlara dışarıdan yiyecek getirmek, ya da genel olarak yiyecek getirmek izinli değildir. Eğer bu mekan bir otelse ve bünyesindeki hamamın çok çeşitli bölümleri varsa büyük ihtimalle ikramlar için de bir alanı vardır. Ama her halükarda sizin mekanla bu konuyu detaylı bir şekilde konuşmanız lehinize olacaktır.
Gelin hamamı ikramları arasında zeytinyağlılar, çörekler, börekler, kurabiyeler yer alabilir. Ama ikramlarda olmazsa olmazlar listesine çeşitli meyveleri eklemenizi tavsiye ederiz. Zira hamamda kaybedilen sıvıları yerine koymanın en sağlıklı yolu meyve ve bol sudur.
Hamamda Kına Gecesi için Süslemeler
Gelin hamam ya da hamamda kına gecesi etkinliğinizde mekanın dekorasyonu da oldukça önemlidir. Bu etkinliklerde özellikle kırmızı ve beyaz renkler tercih edilir. Düzenlemeye ve süslemeye ilk olarak hamamın dinlenme odasına ikram masası kurarak başlayabilirsiniz. Gelin hamamı süsleme aşamasında kırmızı tüllerden ve gül yapraklarından yararlanabilirsiniz. Mumlar da hamam süslemesinin vazgeçilmez detayları olacaktır.
Hamamın göbek taşı üzerine gül yaprakları, kadehler, süslü şişelerde şampuan ve duş jelleri koyabilirsiniz. Otantik bir ortam için tütsü yakabilir, hamam tasları ve peştamalleri kurdeleler ile süsleyebilirsiniz.
Davetiniz için seçeceğiniz mekân eğer tarihi bir hamamsa belki de süsleme hizmeti vermiyor olabilir. Yine bu konuda da önceden yetkililer ile görüşmenizde fayda var.
Bonus: Gelin Hamamına Kimler Davet Edilir?
Bildiğiniz üzere gelin hamamı geleneği çok eskilere, Osmanlı zamanına dayanan bir gelenek. O zamanlardaki evliliklerin birçoğu görücü usulü ile olduğu için gelin hamamı etkinliklerinin birincil amacı kaynana ile gelin arasındaki ilişkinin kuvvetlenmesiydi. Günümüzde bu özelliğini yitiren gelin hamamı, amacı düğün öncesi eğlence olan bir organizasyon. Gelin hamamına genelde yakın akrabalar davet edilir. Gelinin annesi, teyzeleri, halaları, kuzenleri ve yakın arkadaşları gelir.
Ayrıca gelinin arasının iyi olduğu, birlikte gülüp eğlenmeye müsait olan damadın kadın akrabaları da gelin hamamına davet edilir. Dedik ya amaç eğlenmek, böyle olunca da bu organizasyon formalite bir organizasyon olmaktan çıkıp gelinin gönlünce eğlenip kurtlarını dökebileceği bir etkinlik halini alıyor. Böyle olunca da çağrılan kişiler oldukça önem taşıyor. Gelinin yanlarında kendini çok samimi bir ortamda hissedebileceği derecedeki yakın ilişkilerinin olduğu kişiler davet edilmeli.
Hamamda kına gecesi ve gelin hamam etkinliği hakkında tüm merak edilenleri derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz gelin hamamı yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız kimleri davet edersiniz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı ve bizi sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.