Evlilik Kredisi Nedir? Düğün Kredisi Nasıl Alınır?
Evlilik kredisi, düğün hazırlık döneminde karşılaşılan masrafların ödemelerinde çiftlere rahatlık sağlıyor. Peki düğün kredisi nasıl alınır? Devlet düğün kredi desteği nedir? Bankalardan evlilik kredisi nasıl alınır? Tüm yanıtları burada bulabilirsiniz.
Evlilik Kredisi Nedir?
Evlilik yoluna giren çiftlerin hazırlıkları bir hayli masraflıdır. Bu masraflar çiftlerin bütçesini zorluyor olabilir. Evlilik kredisi ise bu masrafların yükünü çiftlerden azaltmak için oluşturulan bir imkandır. Bankalar tarafından ihtiyaç kredisi kapsamında sunulan evlilik kredisi masrafların daha kolay halledilmesine imkan sağlar. Bankaların yanı sıra devlet destekli evlilik kredisi imkanı da sunulmaktadır.
Devlet Destekli Faizsiz Evlilik Kredisi Nedir?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından evlenmeye karar veren gençler için "Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi" geliştirildi. Başvurusu onaylanan genç çiftlere 2 yıl geri ödemesiz, 48 ay vadeli, 150.000 TL faizsiz evlilik kredisinden yararlanabilecek. Bu uygulama ilk olarak Adıyaman, Hatay, Gaziantep (Sadece İslahiye ve Nurdağı ilçeleri kapsamaktadır), Malatya ve Kahramanmaraş’ta 15 Şubat 2024 itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Peki bu başvurunun onaylanması için şartlar nelerdir, başvuru süreci nasıldır bunlara bir göz atalım.
Devlet Destekli Faizsiz Evlilik Kredisinin Şartları Nelerdir?
Faizsiz evlilik kredisinin onaylanması için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartları taşıyan herkes başvurusunu yapabilmektedir.
Faizsiz evlilik kredisi şartları aşağıdaki gibidir.
- Başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasındaki çiftler başvuru yapabilir. (30 yaşından gün almamış olması gerekir.)
- Depremden etkilenen 11 il (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) dışında taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmaması gerekir.
- Çiftlerin son 6 aylık gelir toplamı ortalaması ve son aya ait gelirleri toplamı 2 asgari ücretten fazla olmaması gerekir.
- Resmi nikah tarihine başvuru tarihi itibarıyla en az 2, en fazla 6 ay kalmış olması gerekir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması.
- Affa uğramış olsa bile; devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, bunların kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçlarından hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmaması gerekir.
- Evlilik öncesi ve sonrası için bakanlığın sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin kabul edilmesi gerekir.
Bu şartların hepsini taşıyorsanız başvuru yapabilirsiniz.
Faizsiz Evlilik Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-Devlet’in "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi" linkine girerek ‘Başvuru Yap’ butonuna basarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Başvuru için buraya tıklayınız.
Evlilik Kredisi Başvuru Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
Başvurunuzu yaptıktan sonra onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek için E-Devlet’e girip kontrol edebilirsiniz. Eğer başvurunuz onaylandıysa Aile ve Sosyal Hizmet Müdürlüğünce eğitim ve danışmanlık hizmetleri için iletişime geçilir.
Devlet destekli faizsiz evlilik kredisi için şartları sağlayamadığınız için başvuramıyorsanız bankaların sunduğu evlilik kredilerini değerlendirebilirsiniz. Bankalar tarafından verilen evlilik kredisinin detaylarını merak ediyorsanız birlikte inceleyelim.
Bankaların Evlilik Kredisi Nedir?
Bankalar tarafından ihtiyaç kredisi kapsamında verilen evlilik kredisi sayesinde bütçenizi zorlamadan düğün ve ev eşyası masraflarını rahatlıkla giderebilirsiniz. Evlilik kredisi diğer ihtiyaç kredileri gibi nakit ihtiyacınızı karşılar ve nakit problemini ortadan kaldırır. Bankaların evlilik kredisinin tutarı, vadesi ve faizi bankadan bankaya değişmektedir.
Bankaların Evlilik Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurular bankanın şubesinden, internet bankacılığından, ya da çağrı merkezini arayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Her bankanın kendine ait başvuru yöntemi vardır bu yüzden başvurmak istediğiniz bankayla görüşüp detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bankaların Evlilik Kredisi İçin Şartları Nelerdir?
Her bankanın farklı başvuru şartları bulunsa da genellikle istenilen şartlar gelir durumu, kredi notu, kefil gösterilmesi, kara listede olunmaması, 18 yaşının doldurulmuş olması ve iş durumu detaylarını incelerler. Bazı bankalar belediyenin verdiği nikah tarihli belgeyi isteyebilir ama şart olmayabilir. Evlilik kredisi ihtiyaç kredisi olarak sunulduğu için ihtiyaç kredisi mevzuatların hepsi evlilik kredisi için de geçerlidir.
Bankaların Evlilik Kredisi İçin İstenilen Evraklar Nelerdir?
Bankalar farklı evraklar isteyebilir ama genellikle istenilen belgeler aşağıdaki gibidir.
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Gelir beyan belgesi
- Ücretli çalışanlar için son maaş bordrosunun fotokopisi
- Serbest meslek sahipleri için son vergi levhasının fotokopisi
- Emekliler için maaş cüzdanlarının fotokopisi
- Kira geliri varsa tapu ve kira kontratı fotokopisi
- Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin olarak işlem tarihinden önceki 3 ay içinde ve başvuranın ismine düzenlenmiş bir fatura aslı
- 3 ay içerisinde alınmış ikametgah belgesi
Bu evraklarının yanı sıra istenen ek belgeler olabileceği için mutlaka bankayla iletişime geçmenizde fayda var.
Hangi Bankalar Evlilik Kredisi Veriyor?
Yapı Kredi, Akbank ve TEB gibi bankalar evlilik kredisi vermektedir. Fakat evlilik kredisi yerine ihtiyaç kredisi alıp da ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Bankaların Evlilik Kredisi Faizleri ve Oranları Nelerdir?
Bankaların ihtiyaç kredilerine baktığımızda genel olarak maksimum 36 aya kadar vade seçeneği bulunmaktadır. Faiz oranları ortalama yüzde 3.80’den başladığını görmekteyiz. Fakat evlilik kredisi olarak baktığımızda maksimum vade değişmemekle birlikte faiz oranında 5.60 olarak bir farklılık görmekteyiz.
Peki siz evlilik kredisi çekmeyi düşünüyor musunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.
2024 yılında bir düğün yapmanın maliyeti ne kadar olur, merak ediyorsanız sizi böyle alalım.